Kasteration af hund

Her kan du læse mere om hvordan jeg udfører en kasteration på din hund.

På min klinik foregår en kastration på hund på følgende måde. Man kommer med hunden på det aftalte tidspunkt. Hunden vejes og får lyttet på hjertet og får lavet en klinisk undersøgelse, inden den får en sprøjte, som får den til at falde i søvn. Ejeren er med til dette, så hunden føler sig mest mulig tryg ved situationen. Når hunden er lagt op på bordet (ejer giver lige dyrlægen en hånd med dette, hvis det er en stor hund 🙂) så forlader ejeren klinikken. Her vil tidsrummet typisk være omkring 30 min. hvor ejeren lige kan sidde og slappe af i mit venteområde eller gå sig en dejlig tur i de naturskønne omgivelser, som klinikken ligger i. Men efter de 30 min. skal ejeren komme igen, så hunden kan få en opvågningsspøjte og derved vågne trygt op i ejerens tilstedeværelse. Det hele tager lige omkring en time fra man kommer med hunden, til man går igen. (Hunden er så vågen, når man tager derfra, at den selv går ud af klinikken og selv kommer ind i bilen, som den plejer) 


Imens ejeren er væk, laver jeg selve kastrationen. Rent praktisk foregår det ved, at hunden først lokalbedøves, hvorefter den barberes i området. Så afvaskes og afsprittes der og jeg selv gøres klar med sterile handsker, mundbind og instrumenter. Alt lægges frem, da jeg er alene om dette arbejde og ikke har en sygeplejeske til at gøre dette for mig. Derefter afdækkes hunden med steril afdækning og jeg kan derefter gå i gang. Jeg laver et lille snit i midtlinjen lige over pungen og skubber én testikkel ud ad gangen. Jeg binder og syr opløseligt tråd fast om blodkar og sædstreng, før testiklen skæres af. Dette gøres på begge testikler. Derefter bliver såret syet med opløseligt tråd og "usynlige" indvendige sting. Selve sårets længde afhænger af størrelsen på testiklerne. Jeg laver det så lille som muligt, men det skal jo være stort nok til at testiklerne kan komme ud igennem det. Typisk på en labrador størrelse hund er det omkring 5 cm. Efterfølgende sprøjtes såret med sårspray og hunden får smertestillende og antibiotika som indsprøjtning. Man får også udleveret antibiotika og smertestillende til henholdsvis 5 og 4 dages behandling, når man kommer hjem (man starter dagen efter, da den jo har fået det første via indsprøjtning) Hunden må IKKE slikke i såret og derfor skal den have en krave på i minimum 10 dage. Jeg kan anbefale de kraver man kan købe i fx Maxizoo, som ligner en lille blå redningskrave rundt om halsen. Denne type krave er ikke så generende for hunden, som de alm. "lampeskærme", som jeg udleverer. Så det er en god idé at indkøbe sådan en krave på forhånd og tage den med på dagen. I prisen på min prisside er det inklusiv medicin og alm. hundekrave, men hvis man selv har indkøbt én på forhånd, så trækkes dette jo selvfølgelig fra prisen.

Hunden må gerne dyrke alm. motion efterfølgende og lege med andre hunde - MEN andre hunde må heller ikke slikke i såret. Hunde holder IKKE noget rent ved at slikke i sår - de hindrer sårheling med deres let ru tunge og så tilfører de bakterier og derfor er der øget risiko for infektion.

Trådene vil opløse sig af sig selv, men der kan godt gå rigtig lang tid (over en måned) 

Hvis man er i tvivl om noget inden eller efterfølgende skal man endelig bare ringe og få en snak omkring det. Det er vigtigt, at ejeren føler sig tryg omkring proceduren.