Mærkning af hund eller kat

Her kan du læse mere om hvordan jeg udfører en identifikationsmærkning  på din kat eller hund.

Der er 2 måder at gøre det på. Enten ved chip eller ved øretattoo. Herunder kan du læse mere om metoderne.

Det er en rigtig god idé at få mærket sin kat og få den indregistreret i Dansk Katteregister, så man har mulighed for at få sin kat tilbage, hvis den løber hjemmefra.

Øretatoo er smart, da det kan ses og aflæses direkte på katten - hvorimod microchippen er en lille enhed, som bliver lagt lige under huden på katten og den kan derfor kun aflæses af en dyrlæge, politiet, dyreinternat osv. der har en chipaflæser. Til gengæld skal katten i bedøvelse for at blive blive øretatoveret - derfor gøres det ofte i forbindelse med kastration eller sterilisation.

Det foregår ved, at kattens øre rengøres og afsprittes, så klemmes der med en tang med pigge som har en kode på 3 bogstaver og et fortløbende nummer på 3 cifre. Hver dyrlæge har sine personlige 2 bogstaver og så kan det tredje bogstav byttes ud, når katteregisteret tilsender et nyt. Mine personlige bogstaver er CW. En kode i øret kunne fx være HCW035. Når tangen er klemt om øret i ca. 20 sek tages den af og der smøres en tyk farvet masse på "hullerne". Jeg bruger gerne sort farve, men det kan også være grønt. Farven trænger ned i hullerne og efter et par dage, vil det overskydende farve på øret være skallet af og kun nummeret og bogstaverne vil være synlige. Samtidig udføres papirene til Dansk Katteregister med oplysninger om katten og ejeren. Man betaler en afgift for at stå i dette register, men det er et engangs beløb som opkræves samtidig med udførelsen. Derfor er mine priser inklusiv denne afgift.


Chipmærkning Katte


Sådan ser en kanyle ud indeholdende en microchip og de klistermærker med den lange talrække, som er unik for denne chip.

Fordelen med en chipmærkning kan være, at man kan købe en chipaflæst kattelem. Dette er rigtig smart, hvis man bor i et område med mange katte, da det så kun er din egen kat, som kan komme igennem kattelemmen - ikke alle naboens katte. De fleste chipaflæste kattelemme kan kodes op til 30-50 katte. Derfor kan den bruges også i fremtiden, hvis man får en ny kat eller allerede har flere katte selv. Det kan godt være et stort problem i villakvarterer, at kattene går på besøg hos naboen og kommer helt ind og spiser kattemaden, afmærker territoriet ved af urinere over det hele og ikke mindst-  slås med ens egen kat i eget hjem!

For fine racekatte, som tages på udstillinger og hvor udseende har afgørende betydning, er der også flere ejere, som ønsker chipmærkning med indregistrering og ikke øretatoo, da det er "usynligt". Men til gengæld skal man så også have en chipaflæser for at kunne se, hvad nummer den har.

Selve microchippen lægges ind under huden på venstre side af halsen. Den sidder i en kraftig kanyle og man kan gøre dette uden at bedøve katten.

 


Sådan ser en kanyle ud indeholdende en microchip og de klistermærker med den lange talrække, som er unik for denne chip.

Chipmærkning hunde


Det er lovkrav, at hunde er chipmærkede og indregistret i Dansk Hunderegister. Det er faktisk også lovkrav, at hvalpen skal være chipmærket, inden den bliver 8 uger og forlader opdrætteren. Det foregår rent praktisk på samme måde som på katte, at man lægger en mickrochip ind under huden via en kanyle på venstre side af halsen. Langt de fleste hvalpe reagerer ikke ret meget på dette, selv om kanylen ser stor og kraftig ud. Hvalpen bliver indregistreret mod et engangsbeløb i Dansk Hunderegister - med mindre den har stamtavle og det går ind over Dansk Kennelklub. Jeg kan godt lave selve chipmærkningen, selv om det skal være under Dansk Kennelklub. Her skal man i forvejen meddele dette til Dansk Kennelklub, at man ønsker mig som dyrlæge, og så får jeg registreret hvalpene på min liste i hundeweb i forvejen, inden vi mødes og skal chipmærke hvalpene.