Her kan du læse mere om hvordan jeg udfører en tandrensning, og hvad du skal være opmærksom på som hundeejer mht. hundens tænder.
Her er en hund før tandrensning
Her er samme hund - efter en tandrensning
Hunde danner tit meget tandsten. Tandsten indeholder kalkudfældninger fra spydt og bakterier fra madrester og det bliver til en hård skald udenpå tænderne. Dette kan gøre, at tandkøddet bliver rødt og irriteret og der kan opstå tandkødsbetændelse og paradentose. Dette kan medføre, at tænderne bliver løse og det vil gøre ondt på hunden, når den skal spise sin mad og gnave i kødben. Hvis hunden har meget tandsten, vil den ofte lugte dårligt ud af munden og tænderne vil have et gulligt/brunlig udseende.
På min klinik får ejeren lov til at være med under hele proceduren med tandrensning af hunden og man kan få lov at se med hvad jeg laver. Hunden er ikke i narkose hos mig, men i dyb sedation i stedet.
Hos mig foregår en tandrensning ved, at jeg starter med at give hunden en beroligende sprøgte, så den kan sove, mens det foregår. Når hunden er faldet i søvn kommer den op på bordet og pakkes godt ind så den ikke fryser mens den sover. Så tager jeg handsker, mundbind og mit udstyr frem og går igang med at rense al tandstenen af med min ultralydsrenser. Hvis der er løse tænder, kan jeg blive nødt til at trække dem helt ud, så de ikke generer hunden mere, og her bruger jeg lokal bedøvelse. Jeg polerer også tænderne bagefter med noget pimsten og jeg desinficerer også tænder og tandkød til sidst. Når tænderne er færdige, plejer jeg også lige at klippe neglene på hunden, mens den sover alligevel. Derefter vækker jeg hunden igen med en opvågningssprøjte. Da ejeren gerne er til stede under hele proceduren, så er hunden tryg både når den skal falde i søvn og når den vågner igen. Hvis man har en meget nervøs hund, så kan det være en fordel at tage et kendt tæppe, kurv eller transportkasse med hjemmefra som gør hunden tryg på min klinik.
Det er vigtigt at man også selv gør noget for at holde hundens tænder sunde. Her anbefaler jeg at man børster tænder på sin hund. Jeg synes en helt alm blød baby tandbørste er den nemmeste at bruge og så bruger jeg gerne en hundetandpasta, da denne har en smag som hunden kan lide. Det er bedst at gøre dagligt, da den bløde hinde, som kan dannes på tanden, netop er så blød, at den kan børstes af, hvis det gøres på daglig basis. De fleste hunde kan lære at få børstet tænder, men som med alt andet er det nemmeste at gøre fra de er små og forebygge frem for at helbrede :-)
Der er også muligheden med kødben og diverse andre tygge ting. Her skal man tænke logisk - hvis det man giver er væk meget hurtigt - ja så virker det jo ikke nede i maven. Det er tænderne som mekanisk skal have kradset sin belægning af. Hudben af diverse slags - her ligger mange hunde og gnaver længe - MEN det bliver også svampet/vådt og blødt og så kradser det jo ikke tandsten af. Nogle hunde fungerer godt med rå knogle kødben - MEN andre hunde får enten dårlig mave eller de kan i værste tilfælde lave tandskader. Men der findes mange produkter på markedet og de fleste af produkterne er mere end "hyggeting" for hunden end reelt godt for tænderne (selv om reklamer kan love det...) og så skal man lige huske - at ALT som gives til hunden faktisk er foder - så har man en hund hvor vægten skal kontrolleres - ja så er selv et hudben eller en knogle også mad for hunden :-)
Næstvedvej 75, Bårse, 4720 Præstø
Telefontid: Alle hverdage, undtagen torsdag, Kl. 8-9 (Tidsbestilling og spørgsmål besvares kun i det tidsrum)
Konsultation: Efter aftale
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes