Vaccination og sundhedseftersyn

Her kan du læse mere om hvordan jeg udfører en sundhedsundersøgelse og hvordan jeg vaccinerer dit kæledyr. 

Desuden kan du også læse om den gældende lovgivning indenfor rejse med kæledyr. 

Sundhedseftersyn


Før jeg kan vaccinere hunden, skal jeg sikre mig, at den er sundt og rask. Grunden til dette er, at imunforsvaret skal arbejde effektivt med vaccinen - det handler jo om at få dannet en masse antistoffer i kroppen, så hunden har beredskabet i orden, hvis den skulle bleve udsat for smittefare og derved ikke blive syg. Hvis hunden fx døjer med en infektion, så er imumforsvaret travlt optaget af dette. Hvis vi så samtidig kommer med en vaccine - ja, så kan hunden blive rigtig syg.

Derfor laves et sundhedseftersyn af hunden før jeg vaccinerer den og dette kan samtidig være en god anledning til at få set hunden efter om fx. dens tænder er i orden. Trænger den til en tandrensning pga. for meget tandsten? - eller kan det klares på anden vis?  Hvordan med vægten? Har hunden taget på siden sidst og hvad kan der gøres?, Er ørene som de skal være? Øjnene? Der lyttes også på hjerte og lunger. Ved de lidt ældre hunde kan snakken komme ind på begyndende gigt symptomer, om hvad vi skal gøre, så hunden får et bedst muligt otium. Ved den unge hvalp snakker jeg gerne om gode råd til træning og hvad man selv kan gøre, for at hunden fx synes det er sjovt at komme til dyrlægen. Fx er det en rigtig god idé at lære hunden at blive kikket i munden, få kikket i ørerne, få løftet halen, blive følt på overalt på kroppen osv.

Vaccinationen 


Derefter kan den egentlige vaccination ske. Selve vaccinen er en lille smule væske, som sprøjtes med en tynd kort kanyle lige under huden i nakken. De fleste hunde reagerer ikke på dette stik - især ikke hvis ejeren bevarer roen og fx giver hunden en godbid samtidig.

Det er efterhånden svært at blive klog på, hvor tit og hvordan en hund skal vaccineres, for den er bedst muligt dækket ind. I medierne kommer det pludselig frem, at basis vaccination er "nok" -  men er det nu også dét? Vi vaccinerer vores hunde for at undgå sygdomme, lidt ligesom med forsikringer. Dem tegner vi, for at vi er sikret HVIS uheldet er ude - vi ønsker aldrig at få brug for dem -  men vi tør heller ikke undvære dem. Jeg har det på samme måde med vaccinationer af hunden. Jeg tør ikke anbefale, at vi kan undvære vacciner eller gøre det med flere års mellemrum.

En basis vaccination af en hvalp består af 2-3 vaccinationer med 4 uger mellem hver. Alt efter om den er startet med hvalpe vaccine eller voksenvaccine - som igen afhænger af, hvornår opdrætteren af hvalpen har fået foretaget den første vaccination. Hvis man starter, før de er 8 uger, så giver man hvalpe vaccinen som den første og derefter skal den vaccineres 2 gange med voksen vaccinen, før den er færdig basisvaccineret.

Den almindelige hundevaccine dækker 5 sygdomme inklusiv leptospirose på min klinik. Denne giver jeg jeg ud fra den betragtning, at hunde i "vores" område kommer ud i naturen. Mange kommer i hundeskoven, de går på jagt, eller man bor ude på landet. Hvis hunden skal være dækket mod alle disse sygdomme, så anbefales det, at den bliver vaccineret én gang om året efter den er færdig basisvaccineret. Jeg udvælger den vaccinetype som din hund har behov for alt efter hvornår og med hvad den er vaccineret sidst. Hvis den kommer regelmæssigt (en gang om året), så vil den nogle gange "nøjes" med en mindre vaccine som kun dækker de sygdomme hvor vaccinen dækker 1 år af gangen - på denne måde undgår jeg at overvaccinere din hund, men alligevel holder den imun for sygdomme.

En alm hundevaccination (med det hele) 

Der er også kommet "kennelhoste" vaccinen som er en ekstra vaccine, man kan give som et dryp i næsen. Mange hundepensioner kræver, at man har denne vaccination før et ophold hos dem. Den gælder 1 år.

Hvis din hund er drægtig, så kan det være en god idé at overveje en Herpes virus vaccination. Dette gøres to gange - 7 dage efter parring og 7 dage inden forventet fødsel. Du skal bare vide, at selve den vaccine mod herpes er dyrere end en alm vaccine - men det kan alligevel godt betale sig så du får et kuld raske hvalpe (herpes virus hos hunde kan give abort og dødfødte hvalpe)

Rabies-vaccination og rejse med kæledyr...


Så har vi rabies vaccinationen, som er mod hundegalskab. Denne vaccine kan gives fra hvalp (over 12 uger) og så virker den i 3 år. Hvis man skal til udlandet, så SKAL hunden have et EU godkendt dyrepas, være chipmærket og rabies vaccineret. Førhen, var det meget besværligt at komme til Sverige med hund - men de har heldigvis slækket rigtig meget på kravene. De kræver kun at rabies vaccinationerne er i orden og den skal være givet mindst 21 dage før afrejse. Tidlligere regler om, at der skulle tages blodprøve af hunden og der skulle gives ormekur og laves attest, som kun var gældende i 4 uger for at komme til Sverige, er heldigvis bortfaldet. Man skal dog være opmærksom på reglerne til Norge - de er stadig stramme. Man kan se på fødevarestyrelsens hjemmeside omkring de opdaterede regler for det land, man ønsker at rejse til.

Fra d. 29. dec 2014 er der kommet krav om nye EU pas når man skal rejse med kæledyr. De gamle der allerede ER udstedt gælder stadig, men skal man have lavet et nu, så skal det være de nye.

Jeg kan lave EU dyrepas, chipmærkning og rabies vaccinationer med det samme på min klinik, hvis man ønsker det.